KULeuven: Burn-out onder jonge academici

Online conferentie

De KULeuven organiseerde een online conferentie over burn-out bij en voor PhD-studenten en postdoctorale onderzoekers aan alle Vlaamse universiteiten. Met een mix van wetenschap en praktijkverhalen, live chats, polls en persoonlijke videoboodschappen van de rectoren komt wetenschap tot leven. Authentieke verhalen maken wetenschap persoonlijk en relevant voor PhD-studenten en postdocs. Zo draagt de online conferentie bij aan de strijd tegen stress en burn-out.

Opdracht

De KULeuven wil een online studiedag organiseren over de risico’s op een burn-out bij jonge academici. De aanleiding is een onderzoek bij 1000 PhD-studenten en postdoctorale onderzoekers

Opdrachtgever

De KUleuven richt zich tot PhD’s en postdocs van alle Vlaamse universiteiten. De rectoren van vier Vlaamse universiteiten spraken een videoboodschap in om burn-out bespreekbaar te maken bij PhD’s en postdocs.

Uitdaging

Heel wat jonge academici kampen met symptomen die wijzen op een (dreigende) burn-out. Dat blijkt uit een online enquête bij PhD’s en postdocs. De conferentie moest online het gesprek over dit gevoelig thema op gang brengen.

Oplossing

Burn-outcijfers krijgen betekenis

Anke Boone (KUL) bezorgde het studiopanel, Lode Godderis (KUL) en Erik Franck (UA), de resultaten van het burn-outonderzoek bij 1000 PhD’s en postdocs. Onder leiding van een moderator gingen de professoren in op deze cijfers en op de betekenis ervan in het leven en werk van PhD-studenten en postdocs.

Live panelgesprek

De combinatie van wetenschappelijke inzichten en verhalen uit de praktijk leverde een geanimeerd en interessant gesprek op. Hierdoor kregen de deelnemers een duidelijkere kijk op het welzijn van zichzelf en van hun collega’s. Het debat boeide de 300 deelnemers van begin tot eind.

Live chat

Tijdens het panelgesprek stelden tientallen deelnemers vragen via de chat. Anke Boone pikte er de interessantste uit. Na elk topic beantwoordden de gasten deze vragen live in de studio. Zo raken de deelnemers meer betrokken. En wordt wetenschap relevant.

Live workshops

Na het panelgesprek stonden drie parallelle workshops op het programma. Daarin werd diep op een thema ingezoomd. Via e-mail ontvingen de deelnemers een koppeling naar de workshop van hun keuze. Elke workshop trok zo’n 100 bezoekers. Twee workshops werden live gestreamd vanuit de studio en de derde vanop locatie.

Persoonlijke videoboodschap

Tot slot ontvingen alle deelnemers na afloop een videoboodschap van de rector van hun universiteit (KULeuven, UGent, UHasselt, UAntwerpen). De rectoren brachten hun boodschap met veel empathie. Ze blikten terug op hun eigen uitdagingen en stresservaringen als jonge academicus. Of ze moedigden hun studenten aan om hulp te zoeken als dat nodig is.

Authentieke verhalen brengen wetenschap tot leven

Met een mix van wetenschap en praktijkverhalen, live chats, polls en persoonlijke videoboodschappen van de rectoren kwam wetenschap tot leven. De online conferentie was een succes. Meer dan 300 deelnemers volgden eerst het live panelgesprek en daarna de live break-outsessie van hun keuze.

Push To Talk haalt anekdotes en verhalen naar boven en brengt ze tot leven in een event. Met getuigenissen, foto’s of video’s komen authentieke waarden tot leven in de praktijk. Zo wordt het verhaal persoonlijk en relevant voor PhD-studenten en postdocs en draagt het bij aan de strijd tegen stress en burn-out.

Wij zijn Push To Talk. Wij brengen uw cultuur tot leven.

Impressies